HIB_Logo
JeroenAnneleenLogo+
KLASSELSAGER+

Opwarmen

Eenvoudig regeltje om gebraden of vleesstukken  te bakken.

 

Een veel voorkomende vraag is: "hoelang moet ik dit bakken, beenhouwer?"

Er zijn inderdaad heel veel manieren en mogelijkheden om een gebraad mooi gaar te krijgen. Voor ons, als slager of als chef in de keuken is dit eenvoudig aan te pakken met een professionele steamer/oven. Hierin zit een kernthermometer die een seintje geeft als het vlees perfect gaar is.

De meeste huishoud-ovens daarentegen zijn daarvoor niet uitgerust.

 

Vandaar heb ik een, toch wel eenvoudig, regeltje opgemaakt. Dit is voor praktisch elk standaard gebraadje geldig.

 

  • Eerst en vooral goed en overvloedig kruiden.
  • Daarna rondom aankorsten in de pan. (zorg dat elke zijde een mooie bruine korst vertoont)

- Deze fase kan u 's morgens als voorbereiding doen. leg daarna het vlees in de koelkast.

 

  • Warm de oven voor op 160°C
  • Gaar het vlees verder in de oven op 140°C. 
  • Dit 
    •      6 minuten per cm  tot de eerste 4 cm 
    • + 10 minuten per cm dikte van 4 tot 8 cm
    • +   8 minuten per cm dikte boven de 8 cm

   

- Uitzonderingen:      Rood vlees...

 

  • Rood:  6 min/cm boven de 4 cm
  • Roos:  8 min/cm  boven de 4cm

 

Deze regel kan gebruikt worden voor vb: Kalkoenfilet, Varkensgebraad, Kipfilet, Ardeens gebraad, Varkenshaasje, Gevulde gebraden,  

 

Gerechten opwarm tips

Bakken met een kerntemperatuurmeter

Hertenkalffilet opwarmen

Bereidingswijzes partyconcepten